Laatste nieuws

Wat is een cryptocurrency exchange?

beste-cryptocurrency-exchange

Cryptocurrency exchanges zijn online platformen waar je je cryptomunten kunt ‘traden’ of omruilen met andere cryptomunten. Er zijn meer dan 100 exchanges waarop je kunt handelen. [1] De handel in de meest voorkomende coins zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Ripple zijn op vrijwel elke exchange te verhandelen. Er zijn ook veel verschillende crypto currencies welke je niet op elke exchange kunt verhandelen. Bij Coinmarketcap kan er bij de afzonderlijke coin gekeken worden waar deze is te verhalen, op welke ‘market’. [2]

Hoe in cryptocurrencies te handelen

Om te starten met het handelen in cryptocurrencies zul je eerst cryptocurrencies moeten kopen met geld. Dat gaat met fiduciair geld zoals Dollars, Euro’s, Japanse yen en dergelijke bekende geldsoorten. [3]

Verschillende exchanges bieden de mogelijkheid om fiat geld, in dit voorbeeld euro’s,  te storten naar je account. Met dit geld kun je handelen/traden en cryptocurrencies kopen en verkopen.

Er zijn ook exchanges waar je niet met euro’s cryptocurrencies kunt kopen en je cryptocurrencies naar toe moet sturen om de gewenste coins aan te schaffen.  De handel begint altijd met fiat geld. Je kunt dan:

  1. Fiat geld naar exchange ‘A’ sturen.
  2. Op exchanges ‘A’ schaf je een cryptocurrency aan.
  3. Via exchange ‘A’ stuur je deze cryptocurrency naar naar je ‘exchange wallet’ [4] van exchange ‘B’.
  4. Op exchange ‘B’ kun je met deze cryptocurrency handelen voor de andere gewenste cryptocurrencies.

Brokers

Er is een snellere oplossing waar een (kleine) vergoeding tegen over staat en dat is het kopen van een cryptocurreny, met bijvoorbeeld iDeal, bij een inkoop/verkooppunt (broker). Zodra een broker jouw betaling heeft ontvangen wordt er gevraagd naar een wallet adres waar de gekochte coins naar toe gestuurd moeten worden. Zodra de coins ontvangen zijn in je exchange wallet kun je gaan beginnen met handelen.

Je dient hiervoor wel eerst een account aan te maken bij de broker. Er zijn meerdere partijen in Nederland die dit aanbieden, wij hebben als Coach in Crypto hier een overzicht gemaakt.

In het overzicht van exchanges geven wij per exchange aan of de exchange fiat geld accepteert of niet.

Trading pairs

Om te traden wil je een paar ruilen, dit noemen we een ‘trading pair’. Een voorbeeld hiervan is het handelen van euro’s naar Bitcoin, dit is dan EUR/BTC. Of van US dollars naar Bitcoin, dat is dan USD/BTC. Afhankelijk van koers kan de crypto-enthousiasteling voor 1 euro (EUR) een x aantal Bitcoin (BTC) krijgen.

Zo kan je ook met Bitcoin (BTC) een andere cryptocurrency coin aanschaffen, bijvoorbeeld Ripple (XRP). Dan is het ‘trading pair’, BTC/XRP.

Zijn exchanges veilig?

Er zijn verhalen te vinden over exchanges die in het verleden gehackt zijn wat in lijn ligt met de stijgende bekendheid van Bitcoin en cryptocurrencies. Veiligheid is en blijft een veel besproken onderwerp binnen de cryptowereld en daardoor ook met betrekking tot exchanges. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord is het gebruik van een ‘two factor authentication’ (2FA) [5] raadzaam. Google biedt hier een gratis oplossing voor in de vorm van een app. Veel exchanges vragen om een 2FA bij het inloggen op de exchange en ook bij het opnemen van geld of cryptocurrency vanaf de exchange naar buiten.

Een andere optie is om een hardware wallet aan te schaffen. Dit is vergelijkbaar met een USB stick waarmee je de cryptocurrencies welke je bezit in feit offline haalt. Het nadeel is dat je vanuit een hardware wallet niet direct kan handelen op een exchange.

Is er een beste exchange?

Je kunt niet zeggen welke exchange nou de beste is, Dit is afhankelijk van de eigen wensen.

 

[1] https://coinmarketcap.com/rankings/exchanges/

[2] https://coinmarketcap.com/currencies/tron/#markets

[3] Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is (intrinsieke waarde zoals bij gouden en zilverenmunten), maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. De nominale waarde berust dus niet op een bepaald gewicht en gehalte van edelmetaal maar op het vertrouwen dat de economische actoren stellen in de waarde van de munteenheid. Het woord fiduciair is afgeleid van het Latijnse woord voor vertrouwen.

Vaak zal aan dit vertrouwen een wettelijke basis ten grondslag liggen, zoals bij een wettig betaalmiddel. Hierdoor zal het vertrouwen mede gebaseerd zijn op het vertrouwen dat burgers in de overheid ofwel de muntheer hebben. In dat geval wordt het geld ook wel fiatgeld genoemd. Het woord fiat komt uit het Latijn en betekent ‘Laat het zo zijn’.” https://nl.wikipedia.org/wiki/Fiduciair_geld

[4] Een exchange wallet werkt als een soort online bankrekening voor het verzenden, ontvangen en beheren van je crypto’s. Vanuit deze wallet, vergelijkbaar met een digitale portemonnee, beheer je een cryptocurrency.  Elke wallet heeft een uniek ontvangstadres. Dit adres kun je delen met anderen zodat ze weten hoe ze coins naar jou toe kunnen sturen. Bijvoorbeeld een bitcoin adres begint altijd met een 1 of een 3, en is een combinatie van minimaal 26 en maximaal 36 tekens (cijfers en letters). Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: 3FZbgi29cpjq2GjdwV8eyHuJJnkLtktZc5

[5] Als je inlogt met een wachtwoord authenticeer je jezelf. Om het risico van het in verkeerde handen vallen van je inloggegens te verminderen, kun je een extra authenticatie stap toevoegen. Two factor authentication combineert iets wat je weet (een wachtwoord) met iets dat je hebt (een authenticatiemiddel). Dit maakt je login een stuk veiliger.