Laatste nieuws

Kraken

Kraken-exchange

‘The best bitcoin exchange is needed for serious and professional bitcoin traders. Bitcoin security must be impeccable. Banking relationships must be sound and reliable. The trading engine must be fast. Order types must be advanced. And profits must be able to be multiplied with Bitcoin margin trading so you can leverage long bitcoin positions or short bitcoin positions.’ [1]

Kraken faciliteert handel in de bekendere crypto currencies. Bitcoin, Ethereum, Monero, Dash, Litecoin, Ripple en zo’n 10 andere cryptocurrencies. Wat Kraken uniek maakt is de veiligheid.

Geschiedenis

Kraken is een cryptocurrency exchange opgericht in 2011 en in de lucht sinds september 2013. Het is één van de grootste platformen in volume [2] en liquiditeit.  Via Kraken wordt gehandeld in euro’s, Canadese dollars, Amerikaanse dollars, Britse ponden en Japanse yen.

Kraken is de eerste cryptocurrency exchange welke een cryptografisch verifieerbare controle, een audit op bewijs van reserves (proof of reserves) heeft behaald in maart 2014. [3] Dit is een belangrijk gegeven, vooral in die tijd, voor de veiligheid van het stallen van je ‘bezit’. Een eerder exchange ‘Mt Gox’ maakte in 2013 nog winst en had begin 2014 te maken met een diefstal van naar verluidt 744.000 Bitcoins met een waarde van ongeveer 350 miljoen dollar. Hierop vroeg Mt Gox februari 2014 faillissement aan. [4] Kraken wordt vertrouwd door honderdduizenden handelaren,

Overnames

  • januari 2016 – Kraken acquires Coinsetter and Cavirtex in expansion to prime North American markets [5]
  • juni 2016 – Kraken acquires Dutch bitcoin exchange Clevercoin [6]
  • december 2016 – Kraken acquires Glidera [7]
  • maart 2017 – Kraken acquires CryptoWatch and launches new trade platform [8]

Belangrijk, opnemen en storten

Kraken is, net als Bitstamp en Coinbase, een financiële instelling.  Zij mogen fiatgeld verwerken. Voor ons Nederlanders is het handelen via Kraken dus vrijwel noodzakelijk omdat je fiat geld middels een SEPA transactie naar je Kraken account kan sturen. Minstens zo belangrijk is dat je fiat geld terug kan halen en naar je bankrekening kan sturen.

Storten en het doen van opnames kan in euro’s. Storten is gratis vanaf een Europese rekening en opnemen gaat middels een SEPA transactie en kost je €0,09. Over het algemeen lukt dat binnen één werkdag.

Veiligheid

Kraken geldt als een van de veiligste cryptocurrency exchanges ter wereld en is de eerste exchange geweest die via een cryptographisch geverifieerd bewijs aantoonde dat het 100 procent van de fondsen die door klanten zijn gestort ook daadwerkelijk aanhoudt. Net zoals de meeste andere cryptocurrency beurzen ‘beheert’ Kraken de overgrote meerderheid van zijn cryptocurrency klantenfondsen offline.

Trading opties

Transacties worden uitgevoerd in Euro’s, Canadese dollars, Amerikaanse dollars, Britse ponden en Japanse yen. Handelen op Kraken biedt handelaren wereldwijd veel mogelijkheden om te handelen in meerdere fiat-valuta’s.

Kraken biedt veel verschillende trading opties aan, waardoor je als trader veel controle kan hebben, zoals limiet orders [9], orders met vooraf bepaalde triggers, margin trading [10] en short selling [11]

Know Your Customer (KYC)

Financiële instellingen welke zich bezighouden met vermogens van klanten dienen volgens (wereldwijde) wetgeving zich aan een Know Your Customer (KYC) beleid te houden. [12] Het verificatie proces bij Kraken is afhankelijk van hoe intensief je gebruik maakt van de diensten van Kraken en kan in sommige gevallen wat tijd in beslag nemen. Met intensief gebruik word bedoelt de omvang van de bedragen welke naar Kraken toe en van Kraken af worden gehaald. Het ‘keuren’ van een corporate account duurt langer.

[1] https://www.kraken.com/en-us

[2] https://coinmarketcap.com/rankings/exchanges/

[3] https://blog.kraken.com/post/300/kraken-passes-worlds-first-cryptographic-proof-of/

[4] https://tweakers.net/nieuws/94601/bitcoinbeurs-mt-gox-vraagt-surseance-aan.html

[5] http://blog.kraken.com/post/137608673157

[6] https://blog.kraken.com/post/229/

[7] https://blog.kraken.com/post/217/

[8] https://blog.kraken.com/post/211/kraken-acquires-cryptowatch-and-launches-new-trade/

[9] ‘Middels een limiet order koopt/ verkoopt u tegen een vooraf gestelde prijs. Deze prijs kunt u zelf opgeven als “limietprijs”. Indien uw prijs wordt bereikt, wordt er tot koop/verkoop overgegaan. U zult nooit meer betalen (of minder ontvangen in geval van verkoop) dan de door u opgegeven limietprijs.’ https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/aandelen-limiet-order-bestens-order/

[10] ‘Beleggen op margin houdt in dat u als belegger met als onderliggende waarde uw aandelenkapitaal andere aandelen kunt kopen. Stel even dat uw aandelen een waarde hebben van 100.000 euro, waarbij de bank u ruimte geeft om op basis van die aandelenwaarde voor 70.000 euro extra te beleggen. U kan dan met uw portefeuille van 100.000 euro voor in totaal 170.000 euro aan aandelen kopen.’ https://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/beleggen-op-margin.html

[11] ‘Stel je voor: je hoort op het nieuws dat de nieuwste iPhone tóch nog een jaar op zich laat wachten. Daar zullen beleggers niet blij mee zijn. Je verwacht dat het aandeel Apple in waarde zal dalen en besluit short te gaan. Hoe minder je Apple-aandelen waard worden, hoe groter je winst. Hoe werkt dat?

Op het moment dat je short gaat, vérkoop je een aandeel om dat later voor een lagere prijs te kópen. Eigenlijk in de verkeerde volgorde. Een beetje vreemd, want hoe kun je een aandeel vérkopen dat je nog helemaal niet in je bezit hebt?

Simpel: je leent het aandeel van een bank of verzekeringsmaatschappij. Daarvoor betaal je een vergoeding. Laten we zeggen dat je jouw geleende Apple-aandeel direct verkoopt voor 50 euro. Je moet het aandeel wel weer teruggeven, dus na een tijdje kóóp je een Apple-aandeel terug. Omdat de koers inmiddels is gedaald, kost dat slechts 40 euro. Je geeft het aandeel terug aan de eigenaar en betaalt 1 euro voor het lenen. Omdat je het geleende aandeel vérkocht voor 50 euro en terugkocht voor 40 euro maak je – na de kosten voor het lenen – 9 euro winst op de dalende koers van Apple.’ https://beginmetbeleggen.com/blog/wat-is-short-gaan/

[12] https://www.accedis.nl/blog/know-your-customer-processen